Itt jártunk – 2009.07.19-20. – Nyíregyháza – Zselés műköröm technikai és felületi porcelán díszítő tanfolyam

A nyári szabadság előtti utolsó vidéki állomásunknak a Szabolcs kupa helyszínét, Nyíregyházát választottuk és immár a Szombathelyen bevált 2 napos tanfolyam alapján, szombatra zselés technikai képzést, vasárnapra pedig egy felületi színes porcelános képzést gondoltunk ki.
Nyíregyházától pár km-re található Sóstógyógyfürdő, ami kapcsán úgy döntöttünk, hogy ott foglalunk szállás és a pár óra szabadidőnket ami szombat délután a rendelkezésünkre fog állni, jó idő esetén a közeli strandon, rosszabb idő esetén pedig az állatkertben töltjük el. Sajnos szállásfoglaláskor nem számoltunk a nyári főszezonnal, így mire elkezdtük intézni már csak a listánk alsó részén található Hotel Sóstóban kaptunk helyet. A szállással nem voltunk teljesen elégedettek, de arra végül is elég volt, amire nekünk kellett, éjszaka néhány órát aludni.
Pénteken mivel mindketten sokáig dolgoztunk, szokásunkhoz híven későn, 8 óra után sikerült csak útnak indulnunk. Ennek köszönhetően az utazás sötétben és unalmasan telt és örömmel lélegeztünk fel, amikor nem sokkal éjfél előtt megérkeztünk a szállodába. Egy pár perces lábnyújtóztató séta után a szobánk felé vettük az irányt, ahol pár perc alatt elnyomott minket az álom.

Szombat reggel korán indultunk, hiszen az eddigi tanfolyamok alapján nagyjából 1 óra kell ahhoz, hogy egy teljesen ismeretlen helyen átrendezzük a termet, kipakoljuk az asztali és az uv lámpákat és berendezzük a bemutató helyet is. A nyíregyházi tanfolyamnak a helyszínét a Nyíregyházi Regionális Képző Központ biztosította, ahol egy szép tágas légkondis termet kaptunk, ami bár elég hangos volt, de nagyon jól jött a nyári melegben. Erre a tanfolyamra a határ közelsége miatt, több erdélyi lány is jelentkezett, emiatt picit féltem, hiszen nem ismertem az ottani oktatás tematikáját és nem tudtam, hogy a külföldi lányok, hogyan tudnak majd bekapcsolódni az oktatásba. Már a tanfolyam közepén látszott, kár volt izgulnom, mindegyik lány nagyon ügyes volt, így könnyen tudtunk együtt dolgozni.

A pakolást 9-re teljesen befejeztük, így nekivághattunk aznapi témánknak, az épített zselés technikának. A menet a már megszokottak szerint alakult, délig én tartottam bemutatót, ahol az alapoktól végigvettünk minden szükséges lépést, megbeszéltük a felmerülő kérdéseket, problémákat. A bemutató alatt elkészítettem egy sima francia műkörmöt akril díszítéssel, egy körömágyhosszabbított francia műkörmöt akril virággal és egy szintén körömágyhosszabbított stilettot csillámmal és porcelán virággal. Általában ez a 3 szokott szerepelni a technikai képzéseken, mivel lehetőséget adnak az összes tudnivaló bemutatására.

13 óra körül egy kis szusszanást követően belevágtunk a gyakorlati munkába. Ilyenkor mindig nagyon érdekes látni, ahogy a lányok körömről körömre fejlődnek. Az elején a legtöbben még kicsit bátortalanul próbálják a bemutató alapján feltenni a sablon, vagy felvinni az anyagot, de az utolsó körmöknél már tényleg szemmel látható a javulás. A gyakorlati rész mindig nagyon hamar eltelik, mindig van valahol segíteni, javítani való, így mire az órára néztem, már a vége felé közeledtünk. A lányok most kivételesen gyorsak és ügyesek voltak, így a legtöbben nem elégedtek meg a sima körmökkel, hanem ki is díszítették őket, strasszal, akrillal, színes zselével vagy csillámmal. Persze egy továbbképzés a délutáni búcsúzással nem ér véget, sőt akkor kezdődik a nehezebb része. Otthon elő kell venni a jegyzeteket, tudatosan figyelni a munkára és sokat gyakorolni, hogy igazán meghozza az eredményt.

Miután átrendeztük a termet a másnapi porcelán díszítő tanfolyamra, az ablakon kinézve nem volt kérdéses, irány a sóstói strand. Sajnos tájékozatlanok voltunk, és igazából nem is volt jól kitáblázva a dolog, a strand helyett az élményfürdőbe váltottunk jegyet, ahol öltözés után szembesültünk vele, hogy a jegy árában csak a termálvizes medence van benne, ha hűs vízben szeretnénk fürdeni vagy kiegészítő jegyet kell venni az élménymedencébe vagy másik belépőt a strandra. Végül beértük a kinti termál medencével, aminek a langyoskás vize nem volt annyira rossza a nagy melegben.
Estére egy sétát terveztünk a főutcán, ami viszonylag rövidre sikerült, mert az érkező vihar visszazavart minket a szállodába, ahol aznap sem kellett sokáig ringatni.

Vasárnap reggel már kicsit komótosabbra vehettük az indulást, hiszen az előző nap végén, mindent előkészítettünk a teremben, ami így már csak arra várt, hogy nekikezdjünk a különböző színű és formájú porcelán virágok elkészítésének. Mivel a díszítő tanfolyamokon tipen és margarétán gyakorlunk, ez elején ezeket kellett előkészíteni a munkára, miközben megbeszéltük, hogy körömre milyen módokon tudjuk a virágokat tartósan elhelyezni. Ezután már semmi nem állított meg minket abban, hogy egyre színesebb és bonyolultabba virágokat készítsünk porcelánból. Díszítő képzésen alapanyagból mindig sokfélét szoktunk kikészíteni, hogy mindenki kedve és ízlése alapján tudjon válogatni a különböző színekből. Ahogy váltogatták egymást a bemutatók és a gyakorlások, a margarétákon úgy szaporodtak az elkészült művek. Általában az első gyengébben szokott
sikerülni, de harmadikra már nagyon szépek születnek.

Időközben a párom eltűnt pár órára, mint utóbb kiderült, a közeli állatkertben tett egy látogatást, ahol annak ellenére, hogy az egyik nevezetességet, a fehér tigrist nem sikerült jól lefotózni, érdekes képekkel tért vissza.

A mai nap sem telt lassabban, mint a tegnapi, így mire visszaért, már csak az oklevelek kiosztása és hogy mi is tanuljunk valamit, a rólunk szóló értékelőlapok kitöltése maradt hátra.
A termet és az eszközeinket már rutinosan raktuk össze és fájó szívvel indultunk haza.
Az úton, míg el nem nyomott az álom, átnéztük az ősszel ránk váró teendőket: új OKJ-s csoport, továbbképzések, készülés a Magyar majd az utána következő Európa Bajnokságra és szeretnénk a csapatunkat egy új műkörmös oktatóval is bővíteni. Nem lesz unalmas, az biztos!

Köszönöm szépen minden résztvevőnek a kedvességet, remélem, hogy az itt tanultakat haszonnal tudjátok majd alkalmazni a munkátok során.