Publikációk – Reszelők 1.

Reszelők és használatuk 1. rész
A műkörmöt az ecsettel készítjük, a reszelővel csak finomítunk rajta

(Az alábbi cikket a Nailpro 2009/3-as számában is olvashatod)

Akár manikűrt, akár műkörmöt készítünk a vendégünknek, mindkét szolgáltatásnál használunk reszelőt, mégpedig nem is egy fajtát.
A reszelőket alapvetően három típusba sorolhatjuk:
– gyémántporos fémreszelő
– papírreszelő
– szivacsos tömbreszelő (buffer)

A gyémántporos fémreszelő műanyag nyéllel ellátott fém reszelő, amelynek külsejét gyémántporral vonták be, általában a két oldala különböző finomságú. Tökéletesen alkalmasak az áztatásos fertőtlenítésre is. Manikűrnél a természetes körömlemez formázásához kizárólag gyémántporos fémreszelőt használhatunk.

11. A ragacsos réteget fixáló folyadékkal eltávolítom, majd a Perfect Nails 180/150 Prémium reszelővel kialakítom a köröm formáját és átreszelem a felületet.

A papír reszelők belseje fa, műanyag vagy papír, a külsejük szemcsézett. Többféle formában kaphatóak, találkozhatunk egyenes kerekített végű, téglalap-, banán-, félíves-, kenu-, hullámvonal- (flipper) vagy rakéta formájú reszelőkkel. Az íves vagy egyenes oldalvonalak és a kerekített vagy négyszögletes végek segítségével a körömlemez megfelelő oldalát tudjuk követni. A papír reszelők kizárólag permetezés segítségével fertőtleníthetők, sem áztatásos fertőtlenítésre, sem magas hőfokon történő (hőlégsterilizátorban vagy autoklávban) sterilizálásra nem alkalmasak. Műkörömépítésnél az előkészítő szakaszban a természetes köröm mattításához, az építő szakaszban a tipek formázásához és átmenetreszeléséhez illetve a befejező szakaszban a formázáshoz, felületreszeléshez használjuk.

A szivacsos tömbreszelők közepe szivacs, a reszelőhöz hasonlító bufferek középen műanyag vagy papírmerevítést tartalmaznak. Általában a felületek finomításához használjuk akár manikűr, akár műköröm készítésénél.

12. A felületet Perfect Nails 180-as kék bufferrel finomítom.

A reszelőket a formájuk mellett a durvaságuk alapján különböztetjük meg. Ez a jelzőszám az 1cm2-re eső szemcseszámot és a szemcsék nagyságát-durvaságát jelzi. A kisebb jelzőszámú reszelők (pl. 80-100-as reszelők) durvák, a közepes jelzőszámú reszelők (pl. 120-150) közepes reszelők, a magasabb jelzőszámú reszelők (pl. 180-200) finom reszelők.
A szivacsos tömbreszelők – bufferek között is léteznek durvább, közepes és finom bufferek is, és külön alcsoportba sorolhatók a magas fényű polírozáshoz használatos, 10000 vagy annál magasabb jelzőszámú bufferek. Ezeket a buffereket használva, megfelelően fokozatos felületreszelés után, tükörfényes felületet alakíthatunk ki.

 

Manikűr
Manikűr esetén a természetes körömlemez formázásánál és a felület mattításánál használunk reszelőt.

1. A természetes körömlemez hosszának és formájának meghatározása
A manikűr folyamatában a szarupárkány kezelése után a természetes körömlemezt ollóval rövidítjük, majd gyémántporos fémreszelővel formázzuk. A reszelőt a két sarokpont között mozgatjuk úgy, hogy a reszelő merőleges legyen a körömlemezre – ne legyen se alábillentve, se ráfordítva. Erőt a sarokpontoktól a középvonal irányába fejtünk ki, a középvonaltól a sarokpontokig csak vezetjük a reszelőt.
A reszelés során a természetes körömlemez alatt keletkező sorját bufferrel távolítjuk el.

2. A természetes körömlemez felületének mattítása
A körömlemez felületét közepes finomságú bufferrel átmattítjuk, a legfelső, esetlegesen leválni készülő réteget eltávolítjuk, így a polírozás valóban tükörfényes lesz, lakkozás esetén pedig jóval tartósabb lesz a munkánk eredménye.

Műkörömépítés
Műkörömépítés esetén a természetes körömlemez formázásához, mattításához, a tip formázásához és mattításához, az építő szakasz utáni formázáshoz és a díszítő szakaszban a polírozáshoz használunk különböző durvaságú reszelőket, buffereket, polírozókat.

1. A természetes körömlemez hosszának és formájának meghatározása
Ugyanúgy, ahogy manikűrnél, a természetes köröm szabadszélét körömvágó ollóval rövidítjük.
A szabadszél végső formájának kialakítására közepes finomságú papírreszelőt használunk.
Építés esetén a körömlemezt rövidre reszeljük (maximum 1 mm hosszúságúra) és enyhén kerekítjük a sarkokat azért, hogy a sablont könnyebben fel tudjuk helyezni. Ha deformált körömről van szó, akkor teljesen rövidre reszeljük a szabadszélt, azért, hogy ne vezesse meg a sablont, hanem korrigálni tudjuk a deformitást.
Tipes köröm esetén a természetes körömlemezt a lehető legrövidebbre reszeljük a formáját pedig a tip kontaktus sávjának megfelelően alakítjuk ki úgy, hogy tökéletesen illeszkedjen a tiphez.

2. A természetes körömlemez mattítása
A szarupárkány feltolása és a letapadt részek felkaparása után eltávolítjuk a természetes körömlemezen lévő sima, fényes hártyaszerű felületet, amelyhez közepes-finom (150-180-as) reszelőt használunk.
Ezt a munkafolyamatot nagyon alaposan kell elvégeznünk, különös tekintettel a bőrredők melletti részekre, ahova nehezebben férünk be a reszelővel. Óvatosan kell eljárnunk, hogy a természetes körömlemezt nehogy túlságosan elreszeljük, a munkafolyamat végén pedig ellenőriznünk kell, hogy sehol ne maradjon fényes felület, mert az a műköröm felválását eredményezi.

A tip rövidítésérôl, formázásáról, az átmenet reszelésérôl, a teljes tip mattításáról, formázásáról, a polírozásról és a csiszológépekrôl következô számunkban olvashatsz, a cikk folytatásában.