Itt jártunk – 2010.01.30-31. – Szombathely – Porcelán technikai és beépítet, felületi díszítő tanfolyam

Január végén ismét egy olyan városba látogattunk vissza, ahol már tartottunk továbbképzést és mivel előző alkalommal jól éreztük magunkat, örömmel választottuk újra Szombathelyt, immár zselé helyett a porcelán tananyaggal. A tanfolyam előtt pár héttel egy kedves kőszegi ismerős avval a kéréssel keresett meg, hogy nagyon szeretne egy általam készített francia körmöt és mivel látta, hogy a közelben leszünk, valahogy össze lehetne-e hozni a kellemest a hasznossal. Természetesen egy ilyen kérésre nem tudtam nemet mondani, így végre egyszer „majdnem a tervezett időben”, pénteken délután Kőszeg felé vettük az irányt. Ami egy picit nehezíttete célba érésünket, az a péntek délutáni budapesti dugó volt, de mivel nem engedtünk a gps utasításainak, kis kerülő utakon viszonylag hamar az autópályán találtuk magunkat, ahol már kényelmes tempóban tudtunk haladni. Tél lévén sajnos már nagyon hamar besötétedett, így a tájból nem sokat láttunk, aminek az volt az eredménye, hogy pillanatok alatt elaludtam. Kb. 20 óra körül érkeztünk Kőszegre egy aranyos belvárosi szalonba, ahol nem vesztegettem az időt és egyből munkának láttam.

A kései óra miatt egy picit lassabban haladtam a szokásosnál, de a vendégem végtelenül türelmes volt és az elhasznált energiák pótlására isteni sütivel látott el minket. Mivel kolléganőről volt szó megpróbáltam minden tudásomat beleadni és remélem a végeredmény olyan lett amire számított.

Kőszeg kb. ¼ órára fekszik Sé-től, így hamar átértünk, ahol a tavalyról már jól ismert Charlie Panziót választottuk és ismét nem csalódtunk, kedves kiszolgálás, nagyon jó konyha, fergeteges Charlie limonádé és selymes bundás doromboló cicák vártak minket.

Mivel indén új helyszínt választottunk a tanfolyamhoz egy kicsit izgultunk reggel, hogy milyen lesz az új hely, de szerencsére most sem volt semmi probléma és az Oladi Művelődési Központban megfelelő terem állt a rendelkezésünkre. A terem átrendezés és az anyagok kipakolása már rutinosan ment és a meghirdetett 8:45-ös időpontban megérkeztek a körmös lányok, de egy kicsit meglepődtünk, mert sokkal többet láttunk kint az aulában, mint amennyien a tanfolyamra jelentkeztek. Aztán egy kisebb csapat indult meg felénk és kiderült, hogy a többiek a néhány teremmel odébb lévő okj-s tanfolyamra jöttek.

9-kor elkezdtük a tananyagot, a szokásos elméleti alapokkal, előkészítés, anyagok közti különbségek, ecset szerepe, sablonfelhelyezés, gombóc felvétel, zónarendszer és az összes tévhit eloszlatása a porcelán rossz tulajdonságait illetően. A sok elméleti anyag közben 3 körmöt készítettem el, egy négyszögletes franciát, egy körömágyhosszabbított franciát és egy stilettot kis csillámmal megbolondítva. A végére a lányok is felbátorodtak és egyre több okos kérdést tettek fel, amiből le tudtam szűrni, hogy az alap dolgokat jól megértették. Kis ebédszünet után a lányokon volt a sor, hogy először a sablonfelhelyezést és a francia vég kialakítását jól begyakorolják. A lányok most is elképesztően ügyesek voltak és a végére nagyon szép körmök készültek nem csak sima, hanem körömágyhosszabbított változatban is, ami szerintem az egyik legnehezebb technikai.

Este valamilyen rendezvényt tartottak az épület másik szárnyában, ami miatt aggódtam egy picit, mivel a liquid jellegzetes illatát az én orrom legalábbis a bejárattól érzékelte, de szerencsére nem jött senki felháborodva, hogy a holnapi napot felejtsük el, így villámgyorsan átrendeztük a termet és kipakoltuk a rengeteg díszítő anyagot a másnapi porcelános díszítő tanfolyamra. A pakolás közben kitaláltunk egy új szisztémát, amivel legközelebb még gyorsabban szét tudjuk őket osztani, de persze az összepakolásnál ezt elfelejtettük, úgyhogy majd itthon kell átrendeznünk a felszerelésünket.

Utunk Charliehoz vezetett, ahonnan rövid szusszanás és vacsora után elindultunk felfedezni a szombathelyi téli éjszakát. Nyíregyházához hasonlóan a hideg itt sem kegyelmezett nekünk, így csak rövid sétát tettünk a belvárosban és néhány fotó elkészítése után megfutamodtunk. Most a hideg győzött.

A második napon szintén maradtunk a porcelánnál, de mosolyvonal és alagút helyett a virágoké, színes anyagoké és mindenféle beépíthető díszeké volt a főszerep. A nap első felében megmutattam a lányoknak, hogy hogyan lehet a körömbe beépíteni különböző díszeket, úgy mint csillámpor, háló, csipke, szalvéta, toll, flexibilis és törtkagyló, hexagon, opál és hogy hogyan lehet porcelán virágot készíteni a köröm felszínére, illetve a köröm belsejébe. Igyekeztem nemcsak azt megtanítani a lányoknak, hogy hogyan kell ezeket az anyagokat használni, hanem azt is, hogy hogyan legyen harmonikus a minta, ezáltal a vendég körme szép és ízléses. Miután minden a témához szorosan, vagy egyáltalán nem kapcsolódó kérdést megbeszéltünk, a rövid ebédszünet után, a lányok nekiláttak a délelőtt tanultak elkészítésének. Nagy sikert aratott a margarétán történő munka, hiszen így modell nélkül bárhol, bármikor lehetőség van egy kis gyakorlásra, amit utána lehet mutogatni a vendégeknek kedvcsináló gyanánt.

Páromnak péntek éjszaka nagyon megtetszett Kőszeg, így minket hátrahagyva nappali fényben is meglátogatta a várost. A Jurisics vár mellett meglátogatott egy marcipánból készült mesekiállítást és egy bormúzeumot.

Ez volt az első olyan díszítő tanfolyam, amit már az új tematika szerint építettem fel, így egy kicsit több időnk volt a gyakorlásra, ami egyben azt is jelentette, hogy későn fogunk tudni hazaindulni, bár ezt egyáltalán nem bántam, mert nagyon jól éreztem magam és a lányok is nagyon ügyesek voltak.

Hazaindulás előtt már több telefont is kaptunk otthonról, hogy készüljünk fel a legrosszabbra, mert mindenhol rengeteg hó esett és a teljes ország járhatatlan. Ezek után egy kicsit félve indultunk neki a hazaútnak, de egészen Pest határáig nagyon jó volt az út, egy csepp hóval sem találkoztunk és csak a parkolásnál és a kipakolásnál gyűlt meg a bajunk vele.

Köszönöm, hogy ismét ellátogathattunk Szombathelyre és köszönöm a kedves fogadtatást! Minden résztvevőnek gratulálok a szép munkákért és sok sikert kívánok a továbbiakhoz!