Itt jártunk – 2010.12.06. – Perfect Nails – Nail Star – köröm-ékszer díszítő verseny

Novemberben a Perfect Nails szervezésében Nail Star néven útjára indult egy különleges internetes verseny, ahol a feladat egy köröm és a hozzá tartozó ékszer(ek) elkészítése volt. A verseny célja az volt, hogy megmozgassa a kreatív körmös kollégákat, hogy ne csak körmökben vagy ékszerekben gondolkodjanak, hanem egy komplett, egységes munkában. Emellett a versenyek történetében igen ritkán (talán még soha?) nem alkalmazott zsűrizést és eredményhirdetést valósítottak meg.
Nagyon tetszett az ötlet és örömmel fogadtam a felkérést, hogy a zsűri egyik tagjaként értékeljem a munkákat és segítsek kiválasztani a legjobbakat.

A versenyzők hatalmas lelkesedéssel töltötték fel az oldalra a munkákat, ahol azonnal gyönyörködhettek is bennük a látogatók. Ahogy nőtt a feltöltött pályamunkák száma, úgy nőtt az érdeklődés a verseny iránt. Nem csak az oldal látogatói voltak lelkesek, hanem én is egyre nagyobb kíváncsisággal néztem az újabb és újabb feltöltött képeket és kissé kétségbe estem, hogy ennyire gyönyörű munka közül, hogy fogjuk kiválasztani a 3 legjobbat. Azokat a munkákat amelyek valamilyen szempontból megfogtak egy kis listára jegyeztem fel és magam is megdöbbentem, mert a verseny lezárásakor 32 pályamunka szerepelt rajta.

A munkák beküldési határideje december 6-a volt és a verseny sikerét mutatja, hogy a lezárásakor összesen 117 db versenymunka érkezett.

A munkák elbírálása két részből állt, az oldal látogatói folyamatosan szavazhattak a beérkezett munkákra és az ő szavazataik alapján a december 6-i lezáráskor azonnal meg is tudhattuk, hogy kié a közönségdíjas munka.
Ezután kezdte meg a zsűri a munkáját. A Perfect Nails igyekezett elismert, hozzáértő szakembereket összeválogatni, függetlenül attól, hogy egyébként ki milyen cég képviseletében dolgozik, így azt hiszem, senkinek nem lehetett kétsége afelől, hogy valóban olyan munkák fognak az élre kerülni, amik szakmailag a legmagasabb színvonalúak.
A szakmai zsűri tagjai: Barsi Móni, Bognár Anita, Darabos Évi, Gáspár-Köbli Kriszta, Kalmár Krisztina, Kovács Gabi és Sirokai Mária.

A lányokkal december 9-én ültünk össze, hogy kiválasszuk azt a három munkát, amelyek díjazásban részesülnek. A rengeteg gyönyörű munka feladta a leckét, sok olyan képet választottunk ki első körben, amik esélyesek lehetnek a helyezettek közé kerülni.

Az értékelés szempontjai az alábbiak voltak:
a színek harmóniája az egész munkában
a körmök és az ékszer(ek) összhangja színben, formában, technikában, kidolgozottságban
a díszítés nehézségének foka, az alkalmazott technikák sokrétűsége, a kivitelezés pontossága
a téma feldolgozása – mivel téma nem volt megadva a versenyen, a beküldő saját maga találta ki az általa felfoldozott témát, amit a munka címének megadásával tett teljessé
A részvétel során kikötés volt az, hogy jó minőségű fotókat küldjenek be a versenyzők, így az értékelés során a falnyi nagyságban kivetített képeket alaposan szemügyre tudtuk venni, minden részletet meg tudtunk vizsgálni, amik esetleg az otthoni monitorokon nem látszottak.

Nagyon sok remek alkotás született, azonban sokszor a kisebb-nagyobb szakmai hibák a nagy felbontás és a hatalmasra kivetített kép segítségével láthatóvá váltak. Ezek a munkák sajnos az első három helyezett közé nem kerülhettek, ugyanakkor szerettük volna értékelni a belefektetett munkát és energiát.
Sokszor előfordult, hogy a munka egy kisebb részlete vagy pont ellenkezőleg, a munka összképe fogta meg a zsűrit, aminek jutalmazását fontosnak tartottuk.
Végül a szervezőkkel közösen úgy döntöttünk, hogy az első három helyezett mellett több különdíjat is létrehozunk, mert ezek a pályamunkák megérdemlik az elismerést.

A zsűri által legjobbnak ítélt pályamunkák a következőek:

1. helyezett: a Varázslatos kelet című kép (alkotó: Podoba Anita)
Nyereménye:
Saját előadás egy 2011-es tavaszi szakmai rendezvényen
Step by step teljes oldalas megjelenés saját munkával, fotóval egy neves hazai szakmai magazinban.
Nemzetközi minősítő oklevél
100.000.- Ft értékű Perfect Nails vásárlási utalvány

2. helyezett: a 3D Fantasy című kép (alkotó: Ruffné Püspöki Irén)
Nyereménye:
Nemzetközi minősítő oklevél
35.000.- Ft értékű Perfect Nails vásárlási utalvány

3. helyezett: a Jégvirág című kép (alkotó: Nábrádi Anna)
Nyereménye:
Nemzetközi minősítő oklevél
25.000.- Ft értékű Perfect Nails vásárlási utalvány.

A közönség által legjobbnak ítélt pályamunka és ezáltal a közönségdíjas:

az Oázis című kép (alkotó: Győriné Henrietta) (1651 pont / 393 szavazat)
Nyereménye:
– Saját előadás a 2011-es tavaszi Körömpalota rendezvény nagytermében.
– 50.000.- Ft értékű Perfect Nails vásárlási utalvány

Szöveges értékelés:
1. helyezett „Varázslatos kelet” pályamunka értékelése: Nagyon precízen, aprólékosan kidolgozott munka. A zsűrit „elvarázsolta” a körömre készített díszítések sokrétűsége, aprólékossága és pontossága. Az alapköröm technikailag korrekt, az ékszerek indamotívuma tökéletesen megjelenik a körmökön is. Szép a munka összképe és hangulata.

2. helyezett „3D Fantasy” pályamunka értékelése: Gyönyörű, egyedi a díszítés a körmökön és az ékszereken is. Szép a színek összhatása, de a választott háttér kissé zavaró. A zsűri nem értette, hogy az egyébként nem túlzottan, de mégis jelentősen díszített ékszerek és körmök mellett hogyan maradhatott az egyik köröm díszítés nélkül? Így nem csak a munka összképe romlott jelentősen, de a köröm technikai hiányosságát is kiemelte.

3. helyezett „Jégvirág” pályamunka értékelése: Kellemes a munka összképe és színvilága. A körmön lévő díszítés tökéletes összhangban van az ékszerrel mind díszítésben, mind formában, nagyon pontos és precíz munka. A valódi téma azonban nincs összhangban a címmel és az alapmotívum már sokszor, sok helyen bemutatásra került.

A zsűri különdíjjal jutalmazza az alábbi pályamunkákat:
Nyereményük egyenként: Nemzetközi minősítő oklevél és 13.000.- Ft értékű Perfect Nails ajándékcsomag.

Legjobb téma: Fáraók földjén (alkotó: Bodó Zita)
Indoklás: Nagyon pontosan feldolgozta a választott témát, a díszítés minden apró részlete átgondolt és megfelel a téma történelmi és kulturális hátterének. Sajnos az alapkörömben elkövetett technikai hibák miatt a helyezettek közé a zsűri nem tudta beválasztani.

 

 

 

Legszebb, címlapfotónak is beillő munka: Fűző (alkotó: Lecső Diána)
Indoklás: A munka nagyon alaposan, részletesen és pontosan kidolgozott, de a téma már nagyon sokszor és sok helyen került feldolgozásra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leghangulatosabb fotó: Páva (alkotó: Szűcs Lívia)
Indoklás: Nagyon szépen megkomponált fotó, hangulatos a modell sminkje, körme, ékszerei. Sajnos a modell fejdísze nem látható jól, a fotózás során árnyékos lett az egyik lényeges rész. A weboldal látogatói által második legkedveltebb és legnézettebb munka volt.

 

 

 

 

 

 

 

Legegyedibb pályamunka: Kalocsai újratöltve (alkotó: Hlatky Ágnes Melinda)
Indoklás: Nagyon egyedi a témaválasztás, igazi hungarikum. Az ékszerek gyönyörűen kidolgozottak és a stílusjegyek tökéletes összhangban vannak a témával. Nagyon igényes a smink és az elkészült fotó is, ugyanakkor a köröm díszítése kevés.

 

 

 

 

 

 

 

Legszebb ékszer: Pillangó feketén fehéren (alkotó: Molnár Renáta)
Indoklás: A szögletes ékszerek szépen, precízen kidolgozottak, tiszták és pontosak a vonalak. Stílusos a modell sminkje, haja, ugyanakkor kissé zavaró a modellen lévő, nem a pályamunkához tartozó nyaklánc és a párducmintás ruha. Az alapkörömben elkövetett (főleg formai) hibák miatt sajnos nem kerülhetett a helyezettek közé.

 

 

 

 

 

 

 

A zsűri külön dicséretben részesíti az alábbi munkák alkotóit:

Holdfény (alkotó: Kovácsné Fábián Viktória) – harmonikus, szép munka, nagyon jó az összhang a köröm és az ékszer között. Különleges a réteges megoldású ékszer.
Levélhullás (alkotó: Fekete Andrea) – gyönyörű, pontos, precíz munka, de sajnos a zsűri egy már meglévő munka másolataként értelmezi.
Lovas élet (alkotó: Bíró Gergelyné) – nagyon eredeti az ötlet, a díszítés egyes motívumai részletesek és ötletesek.
Rózsák tündére (alkotó: Csomai Bernadett) – részletes, pontosan kidolgozott ékszer, de a körmön lévő díszítés túl nagy és kissé aránytalan a köröm méretéhez.
Facebook mánia (alkotó: Buzás Virág) – nagyon egyedi és humoros a témaválasztás, az ékszerek szépen kidolgozottak.
Tündöklő türkiz (alkotó: Bedő Babett) – nagyon jó hangulatú, kellemes színvilágú kép, szép körömmel és ékszerekkel, de a minta és az ékszer kissé pontatlan.
Deep Purple (alkotó: Törteli Ildikó) – a körmökön lévő díszítés szép, aprólékos, de nincs vele összhangban az ékszeren lévő virágmotívum és azok kidolgozottsága.
A díjak ünnepélyes átadására Januárban kerül sor, amiről minden díjazottat értesíteni fogunk.
Kérjük a helyezetteket és a közönségdíjas alkotót, hogy az elkészített ékszereket hozzák magukkal a díjátadóra.

Az összes munkát megtekintheted a verseny hivatalos oldalán.