Itt jártunk – 2010.03.20. – Budapest – IV. Nail Artists Kupa

A tavaszi rendezvények sorában a Cesars Big Day után következett a Nail Artists által immár 4. alkalommal megrendezett Nail Artists Kupa. Megtiszteltetés volt, hogy néhány héttel ezelőtt a Nail Artists munkatársai felkértek, hogy segítsek zsűritagként értékelni a munkákat. Mivel aznap az OKJ-s tanfolyamon kellett volna oktatnom, egy kis szervezést igényelt a dolog, de szerencsére meg tudtuk oldani avval, hogy az egész tanfolyami napot áttettük vasárnapra, így örömmel fogadtam el a felkérést.
A verseny a Nail Artists Astoriánál lévő oktatótermében került megrendezésre, ahova 11 órára kellett megérkeznem. Az előző rendezvénnyel eellennttéb itt kizárólag a versenyekről szólt minden és nem voltak közben bemutatók. Mire megérkeztem, már javában zajlott az építő verseny, zselé és porcelán kategóriában. Bár a díszítő verseny most is sokkal népszerűbb volt, én mindenkit bátorítanék, ezeken a kisebb versenyeken való részvételre is, hiszen nagyon sok tapasztalatot lehet szerezni, ami a ritkábban megrendezésre kerülő nagyobb versenyeken is jól jöhet. Habár az építősök még nem fejezték be a munkát, mi nem tétlenkedtünk, hiszen a zsűriszobában az asztalon már vártak ránk a beküldött Tip-box munkák. Tip-boxban is két versenyszámban lehetett indulni, 3d-ben, ahol teljesen térbeli díszítéseket kellett díszíteni, illetve Mixed media-ban, ahol a díszítés síkban történt, viszont többféle díszítő anyagot is fel kellett használni. Színes zseléből, színes porcelánból, akril festékből és lakkból kombinálni.
A zsűriben Gáspár-Köbli Kriszta, Győrfi Renáta és Riecke Kati mellett foglaltam helyet. Mivel itt úgynevezett bontott pontozással történt a zsűrizés, ezért az első lépés az volt, hogy a 8-10 értékelési szempontból mindenki kiválasztott 2-őt vagy 3-at, amit értékelni szeretett volna és minden munkánál ezekre figyelt. Ez alól kivétel az összkép volt, amelyet minden zsűritag pontozott.
Mire evvel végeztünk, az építő verseny is a végéhez közeledett, így a gyönyörű Tip-boxokat félre kellett raknunk és az épített körmökre koncentráltunk.
Azért, hogy kapjunk egy általános képet a munkákról, egy úgynevezett gyors kört tartottunk. Már itt feltűnt, hogy több versenyzőnek sem sikerült befejezni a munkát, amit valószínűleg az okozhatott, hogy a körömágyhosszabbításos technika, véleményem szerint legalábbis, talán az egyik legnehezebb technika, ráadásul itt nem volt „lakkos kéz”, tehát mindkét kezet ugyan olyan pontosan ki kellett építeni, amihez nagyon szoros időbeosztást kell készíteni.
A gyors kör után pedig mindenki a saját szempontjai alapján végigpontozta a versenyzőket. A pontok összeadása után izgatottan vártuk, hogy vajon melyik számhoz, melyik versenyző tartozik és megtudjuk az immár nevesített végeredményt.

Közben kint elkezdődött a díszítő verseny, melynek témája a Moulin Rouge volt és bár ketten nem jöttek el, így is nagyon sok versenyző volt. A díszítő versenyen csak a helyszínen készített díszítések számítottak értékelendőnek, az előre elkészített díszítések, a ruhához hasonlóan, az összhatásban játszanak szerepet.
Míg a díszítősök dolgoztak, mi visszatértünk a Tip-boxokhoz és be kellett látnunk, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz, ugyanis gyönyörű pályamunkák érkeztek, mindegyikben volt valami jó ötlet és nagyon nehéz volt őket sorba rendezni. Több helyen is pontegyezőség alakult ki és sokszor 1 vagy akár ½ pont döntötte el, hogy melyik munka, hányadik helyen végez.
Amikor a végén összepárosítottuk a neveket a kódszámokkal, nagyon furcsa érzés volt, mert ugyan úgy izgultam, mint amikor én versenyzem és az eredményhirdetésre várok.

Mire kihordtuk a pályamunkákat az előtérbe, hogy a látogatók is megcsodálhassák őket, újabb és számomra a legnehezebb feladat következett, a díszítő verseny pontozása. Itt hasonlóan az építő versenyhez, egy gyors kör alatt átnéztük az összes munkát, majd mindenki egyenként vette szemügyre a saját szempontjait. A Tip-boxhoz képest itt rám bíztak egy plusz szempontot, ez pedig az alapköröm volt és nagy meglepetésemre viszonylag sok pontot le kellett vonjak azért, mert a díszítés ugyan gyönyörű volt, de maga a köröm amire készült, a műkörömmel szemben támasztott követelmények valamelyikének nem felet meg, találkoztam fellevegősödött körömmel, nem a köröm szélességének megfelelő tip kiválasztásával, felfele álló körmökkel. Történtek ezek annak ellenére, hogy az alapkörmöt mindenki otthon, nyugodt körülmények között készíthette el és tekintve, hogy itt is sokszor ½ pontok döntöttek 1-1 helyezés sorsáról, bizony az alapköröm miatt levont pontok, akár több helyezéssel jobbat is hozhattak volna, ha a versenyző egy picit gondosabban jár el. Ennek ellenére nagyon gyönyörű munkák születtek és minden versenyzőnek csak gratulálni tudok hozzá, hiszen tisztában vagyok vele, hogy mennyi munka van egy ilyen versenyfelkészülés mögött. Tanulva a közelmúltban megrendezett versenyek hibáiból, addig egyetlen modellt sem engedtünk el, amíg össze nem számoltuk a pontokat és meg nem néztük, hogy van-e holtverseny. Amíg mi számoltunk, addig a két fotós fiút otthagytuk a 19 lengén öltözött lánnyal. Ennek eredményeképpen utólag hallottam egy sztorit valami harisnyaigazításról, de inkább nem firtattam dolgot, tekintve, hogy az egyik fotós a párom volt. 🙂
Sejtésünk nem volt alaptalan, mert több helyen is pontegyezőség alakult ki, így kb. a modellek felét tudtuk csak elengedni, a többieket pedig újra szemügyre vettük, hogy kialakulhasson a végső sorrend.

Amíg megírtuk az okleveleket, Katiék összerakták az ajándékcsomagokat, kikészítették az érmeket és a kupákat. Az eredményhirdetésre az oktatóterem zsúfolásig megtelt és mivel rám osztották az építő verseny kihirdetését, Szilvi rövid bevezetője után rögtön megkaptam a szót és minden szempár rám szegeződött. Tudom, hogy a versenyzőnek ilyenkor milyen rosszul esik, amikor a zsűri a hibákat emeli ki a munkákból, ezért próbáltam inkább jó tanácsot adni és gyorsan rátértem a lényegre, a versenyzőkre. Utánam Kriszta kapott szót, aki először a Tip-boxosokat szólította, így végére hagyva, a leginkább várt versenyszámot, a díszítőt.

Építő verseny, zselé kategória:
1. Zajonskovsky Beatrix
2. Lakatos Zsuzsanna
3. Farkas Annamária

Építő verseny, porcelán kategória:
1. Bán Krisztina
2. Lángi Tímea
3. Dallos Kinga

Tip-box mixed media:
1. Sperka Edit
2. Kubatov Mónika
3. Tifrea Raluka

Tip-box 3d:
1. Váradi Szabina
2. Egerszegi Szilvia
3. Nábrádi Anna

Díszítő verseny:
1. Kovács Lara
2. Bognár Anita
3. Schumann Anita
4. Egerszegi Szilvia
5. Benefi Éva
6. Majsa Ágnes
7. Vankovicsné Hári Erika

Először vettem részt a zsűri munkájában és rá kellett jönnöm, hogy a zsűrinek sincs könnyű dolga. Amellett, hogy szinte egész nap egy perc megállásunk sem volt, nekünk kellett eldönteni, hogy a nap végén kik örülhetnek a legjobban és ez bizony felelősségteljes dolog, hiszen az összes versenyző mindent beleadott azért, hogy a lehető legjobbat tudja nyújtani és nekünk mégis azt kellett mondani, hogy valaki jobb, valaki pedig rosszabb volt.

Ezúton is gratulálok mindenkinek, aki részt vett a versenyeken!
Köszönöm a Nail Artistsnak a színvonalas szervezést!