Reszelők és használatuk 2. rész

A műkörmöt az ecsettel készítjük, a reszelővel csak finomítunk rajta


Műköröm reszelők használata 1. rész

(Az alábbi cikket a Nailpro 2009/4-as számában is olvashatod)

A körömlemezt rövidítem és formázom. 3. Tipes köröm esetén a tip rövidítése, formázása, átmenet reszelése, a teljes tip mattítása
Tip vágó segítségével, majd közepes (150-es) reszelővel rövidítjük a körömvégeket. Ne feledjük, hogy az ideális körömhossz, ha a körmöt a körömágy felével hosszabbítjuk meg.
Ha a tip vágót és a reszelőt merőlegesen tartjuk a körömre, egyenes véget alakíthatunk ki, ha kicsit bedöntjük a körömlemez alá, ívesebb körömvéget kapunk.

A köröm párhuzamait függőlegesen tartott közepes (150-es) reszelővel alakítjuk ki. Ennél a műveletnél ügyelnünk kell arra, hogy a stresszpontokat nehogy meggyengítsük illetve, hogy a szabadszél oldalai valóba párhuzamosak legyen, ne szűküljenek és ne is szélesedjenek, mert ez trapéz alakot eredményez.

A köröm oldalvonalaihoz a körmöt oldalról kell megnéznünk és a közepes (150-es) reszelőt teljesen vízszintesen kell tartanunk. A köröm oldalvonalainak a sarokpontokból kifutva tökéletesen vízszintesnek és egyenesnek kell lenniük, a köröm nem bukhat lefele és nem is állhat felfele. A tökéletes eredmény eléréséhez ügyeljünk a reszelő helyes tartására – vízszintes reszelésre van szükség.

A tip összereszelésénél a cél az, hogy se látni, se érezni ne lehessen a tip és a természetes körömlemez közötti átmenetet. Ehhez a művelethez közepes-finom (150-180-as) reszelőt használunk, amelyet teljesen vízszintes tartunk és mindig a tiptől haladunk a természetes körömlemez, a körömház felé. Evvel érjük el azt, hogy a tipet reszeljük a körömhöz és a természetes körömlemezt a legkisebb mértékben reszeljük meg.

Ahhoz, hogy az alapanyag tökéletesen tapadjon a tiphez, a teljes tip felületét át kell mattítanunk, amelyhez közepes (150-es) reszelőt használunk. Ügyelnünk kell arra, hogy sehol ne vékonyítsuk el a tipet, csak mattítsuk át, de sehol ne maradjon fényes felület, mert az az anyag elválásához vezethet.

Formázom a szabadszélt.4. Formázás
A köröm végső hosszának és formájának meghatározásához közepes (150-es) reszelőt használunk. A köröm formáját itt is a reszelő dőlésszögével és az íves vagy egyenes reszelési mozdulatokkal alakíthatjuk ki. Tipes köröm esetén ezek a mozdulatok csak finom átreszelést jelentenek, hiszen az alapanyag felhordása előtt a tipeket már formáztuk, épített köröm esetén azonban ebben a szakaszban alakítjuk ki a köröm hosszát és formáját.

Az oldalvonalak kialakítása tipes köröm esetén ismét finomabb átreszelést takar, építés esetén pedig most alakítjuk ki a köröm vízszintes oldalvonalait, azonban mindkét esetben nagyon ügyelnünk kell a reszelő megfelelő, vízszintes tartására. Rossz reszelőtartással a tipes köröm esetén korábban kialakított párhuzamokat és oldalvonalakat könnyen tönkre tehetjük, ami az oldalvonalakban lépcsőt, később, a lenövés során pedig töréspontot okozhat.

A köröm felületének formázásához porcelán köröm esetén közepes (150-es), zselés körmök esetén inkább finom( 180-as) reszelőket használunk. Ebben a munkafázisban feladatunk a C ív kialakítása és finomítása, a szarupárkány körüli átmenet reszelése és a szabad szél vékonyítása. A felület reszelésénél a reszelőt próbáljuk hosszan húzni, szinte a reszelő teljes felületét kihasználni és ívesen, a reszelőt a köröm kereszt- és hosszanti ívét követve billentsük, így egyenletes és sima felületet kapunk.

Ahhoz, hogy minden irányból tökéletes legyen a köröm felülete, több szögből is meg kell néznünk a körmöt:
oldalról a köröm középvonalát látjuk, a körmöt a tengelye körül billentve pedig a két oldalsó sánc felé eső felületet ellenőrizhetjük, ahol a C ív helyét és egyenletes ívét vizsgáljuk
fentről megnézve a körmöket, az oldalsó bőrredőket jól lehúzva láthatjuk, hogy a körömlemez és a műköröm között olyan tökéletes-e az átmenet, hogy azt nem lehet látni és nem lehet érezni sem
szemmagasságba, elölről nézve a körmöket ellenőrizhetjük a szabadszél vastagságát és egyenletességét és a kereszt irányú C ívet – a megfelelő helyen van-e és a köröm mindkét oldalán egyenletesen vékonyodik-e.

A felületet közepes bufferrel finomítjuk, amely megfelelő alapot ad zselés köröm esetén a fényzselé felhordásának, porcelán köröm esetén pedig a polírozásnak.

5. Polírozás
Porcelán körmök esetén a köröm fényét polírozással adjuk vissza. A tökéletes polírozáshoz elengedhetetlenek a megfelelő fokozatú reszelők és bufferek és ezek megfelelő sorrendben való alkalmazása.
Miután a formázó szakaszban bufferrel átfinomítottuk a felületet, kevés olajat masszírozunk a porcelán körömbe, majd egy finom, polírozó bufferrel beledolgozzuk azt a műköröm belsejébe. Itt a polírozónkat nem csak keresztirányba, hanem hosszanti irányba is használjuk, a polírozót jól rányomva a körömre – így karcmentes, majdnem tükörfényes felületet hozunk létre, amely megfelelő alap az utolsó, tökéletes fényt biztosító polírozónak.

Az üvegszerűen fényes felület kialakításához választhatunk ún. csodafény polírozót, egy műanyag alapú, egészen sima és finom felületű polírozót, amelyhez tilos bármilyen polírozó olaj vagy krém használata (tönkreteszi a polírozót), vagy választhatunk ún. szarvasbőr polírozót, amely használatához ajánlatos néhány csepp polírozó krémet dörzsölni a szarvasbőrbe.
Mindkét esetben ügyeljünk arra, hogy az oldalsó bőrredőket jól lehúzzuk és a körmöt a bőrredők mellett is fényesítsük, a munkánkat pedig mindig hosszirányú polírozó mozdulatokkal fejezzük be.

Csiszológépek
Szalonmunka során a csiszológépek néhány reszelési fázist könnyítenek meg, de sohasem helyettesíthetik a kézzel történő reszelést. Legfőképpen töltésnél, a lenőtt köröm rövidítését és vékonyítását, a levegős részek kireszelését gyorsítja meg és lehetővé teszi a köröm szabadszélének alulról történő tisztítását, de a csiszológép használatát mindig követi a kézi reszelés, amellyel finomítjuk a felületet.
Mindig tartsuk észben, hogy a természetes körömlemez csiszolásához soha nem használhatunk csiszológépet!
A csiszológép használata határozott, biztos, de óvatos mozdulatokat igényel, ezért csak biztos, stabil kéztartással és támasztással rendelkező szakembereknek ajánlott!

A fentiekből egyértelműen kitűnik, hogy a reszelők nagyon fontos szerepet játszanak a műköröm előkészítésénél és formázásánál, de nem szabad elfelejtenünk azt, hogy a műkörmöket az ecsettel készítjük, a reszelőkkel pedig csak tovább formázzuk, tökéletesítjük őket.