2009.07.19-20. - Nyíregyháza - Zselés műköröm technikai és felületi porcelán díszítő tanfolyam

A nyári szabadság előtti utolsó vidéki állomásunknak a Szabolcs kupa helyszínét, Nyíregyházát választottuk és immár a Szombathelyen bevált 2 napos tanfolyam alapján, szombatra zselés technikai képzést, vasárnapra pedig egy felületi színes porcelános képzést gondoltunk ki.
Nyíregyházától pár km-re található Sóstógyógyfürdő, ami kapcsán úgy döntöttünk, hogy ott foglalunk szállás és a pár óra szabadidőnket ami szombat délután a rendelkezésünkre fog állni, jó idő esetén a közeli strandon, rosszabb idő esetén pedig az állatkertben töltjük el. Sajnos szállásfoglaláskor nem számoltunk a nyári főszezonnal, így mire elkezdtük intézni már csak a listánk alsó részén található Hotel Sóstóban kaptunk helyet. A szállással nem voltunk teljesen elégedettek, de arra végül is elég volt, amire nekünk kellett, éjszaka néhány órát aludni.

Pénteken mivel mindketten sokáig dolgoztunk, szokásunkhoz híven későn, 8 óra után sikerült csak útnak indulnunk. Ennek köszönhetően az utazás sötétben és unalmasan telt és örömmel lélegeztünk fel, amikor nem sokkal éjfél előtt megérkeztünk a szállodába. Egy pár perces lábnyújtóztató séta után a szobánk felé vettük az irányt, ahol pár perc alatt elnyomott minket az álom.

 
Késő volt mire megérkeztünk Kihalt a sóstói út Hotel Sóstó  

Szombat reggel korán indultunk, hiszen az eddigi tanfolyamok alapján nagyjából 1 óra kell ahhoz, hogy egy teljesen ismeretlen helyen átrendezzük a termet, kipakoljuk az asztali és az uv lámpákat és berendezzük a bemutató helyet is. A nyíregyházi tanfolyamnak a helyszínét a Nyíregyházi Regionális Képző Központ biztosította, ahol egy szép tágas légkondis termet kaptunk, ami bár elég hangos volt, de nagyon jól jött a nyári melegben. Erre a tanfolyamra a határ közelsége miatt, több erdélyi lány is jelentkezett, emiatt picit féltem, hiszen nem ismertem az ottani oktatás tematikáját és nem tudtam, hogy a külföldi lányok, hogyan tudnak majd bekapcsolódni az oktatásba. Már a tanfolyam közepén látszott, kár volt izgulnom, mindegyik lány nagyon ügyes volt, így könnyen tudtunk együtt dolgozni.

Nyíregyházi Regionális Képző Központ Szép kertje van A rózsaszín eredete Akkor is megmászom
   
Kert Tanterem kívülről    


A pakolást 9-re teljesen befejeztük, így nekivághattunk aznapi témánknak, az épített zselés technikának. A menet a már megszokottak szerint alakult, délig én tartottam bemutatót, ahol az alapoktól végigvettünk minden szükséges lépést, megbeszéltük a felmerülő kérdéseket, problémákat. A bemutató alatt elkészítettem egy sima francia műkörmöt akril díszítéssel, egy körömágyhosszabbított francia műkörmöt akril virággal és egy szintén körömágyhosszabbított stilettot csillámmal és porcelán virággal. Általában ez a 3 szokott szerepelni a technikai képzéseken, mivel lehetőséget adnak az összes tudnivaló bemutatására.

Terem még átrendezés előtt Várunk a többiekre Kezdjünk neki Nagyon fontos az előkészítés
Helyes sablonfelhelyezés A mosolyvonal finomítása Nem szokványos szabadszél Fehér és pink együtt
Megreszelve Készül az akril virág a tetejére A pontozót is kipróbáljuk Fehérrel kontúroztunk
A porcelán virág sem maradhatott ki Még egy kis elmélet A végén mindneki átnézte közelről is A bemutató végeredménye


13 óra körül egy kis szusszanást követően belevágtunk a gyakorlati munkába. Ilyenkor mindig nagyon érdekes látni, ahogy a lányok körömről körömre fejlődnek. Az elején a legtöbben még kicsit bátortalanul próbálják a bemutató alapján feltenni a sablon, vagy felvinni az anyagot, de az utolsó körmöknél már tényleg szemmel látható a javulás. A gyakorlati rész mindig nagyon hamar eltelik, mindig van valahol segíteni, javítani való, így mire az órára néztem, már a vége felé közeledtünk. A lányok most kivételesen gyorsak és ügyesek voltak, így a legtöbben nem elégedtek meg a sima körmökkel, hanem ki is díszítették őket, strasszal, akrillal, színes zselével vagy csillámmal. Persze egy továbbképzés a délutáni búcsúzással nem ér véget, sőt akkor kezdődik a nehezebb része. Otthon elő kell venni a jegyzeteket, tudatosan figyelni a munkára és sokat gyakorolni, hogy igazán meghozza az eredményt.

Kezdődik a gyakorlat Előkészítés Ez elején még picit bátortalanul Alapréteg
Mindenkiénél megnézem, hogy hol vannak a problémák Munkában Lázasan dolgzik mindenki Alapréteg
Javítom a mosolyvonalat Ott még bele kell pótolni egy picit Van aki stilettot készített Zselés technikai tanfolyam elmaradhatatlan kelléke
Készülnek a díszítések A fekete is nagyon érdekes hatásokra ad lehetőséget Egymás munkáira is kiváncsiak voltak a lányok Elkészült munka
A végén mindenkivel átbeszéltük a munkáját Oldalról is meg kell nézni Fontos a támasztás is Elkészült munka

Miután átrendeztük a termet a másnapi porcelán díszítő tanfolyamra, az ablakon kinézve nem volt kérdéses, irány a sóstói strand. Sajnos tájékozatlanok voltunk, és igazából nem is volt jól kitáblázva a dolog, a strand helyett az élményfürdőbe váltottunk jegyet, ahol öltözés után szembesültünk vele, hogy a jegy árában csak a termálvizes medence van benne, ha hűs vízben szeretnénk fürdeni vagy kiegészítő jegyet kell venni az élménymedencébe vagy másik belépőt a strandra. Végül beértük a kinti termál medencével, aminek a langyoskás vize nem volt annyira rossza a nagy melegben.
Estére egy sétát terveztünk a főutcán, ami viszonylag rövidre sikerült, mert az érkező vihar visszazavart minket a szállodába, ahol aznap sem kellett sokáig ringatni.

Terem előkészítve másnapra Nyíregyháza képekben Nyíregyháza képekben Főtér
Nyíregyháza képekben Sétálóutca Nyíregyháza képekben A madaraknak is melegük volt
Nyíregyháza képekben Aquarius élményfürdő Vacsorára ezt ajánlották a neten Éjszakai séta
Érdekes világítás Korzó éjszaka Piros, fehér, zöld Egér a kirakatban

Vasárnap reggel már kicsit komótosabbra vehettük az indulást, hiszen az előző nap végén, mindent előkészítettünk a teremben, ami így már csak arra várt, hogy nekikezdjünk a különböző színű és formájú porcelán virágok elkészítésének. Mivel a díszítő tanfolyamokon tipen és margarétán gyakorlunk, ez elején ezeket kellett előkészíteni a munkára, miközben megbeszéltük, hogy körömre milyen módokon tudjuk a virágokat tartósan elhelyezni. Ezután már semmi nem állított meg minket abban, hogy egyre színesebb és bonyolultabba virágokat készítsünk porcelánból. Díszítő képzésen alapanyagból mindig sokfélét szoktunk kikészíteni, hogy mindenki kedve és ízlése alapján tudjon válogatni a különböző színekből. Ahogy váltogatták egymást a bemutatók és a gyakorlások, a margarétákon úgy szaporodtak az elkészült művek. Általában az első gyengébben szokott
sikerülni, de harmadikra már nagyon szépek születnek.

Kilátás a hotelszobából, most nem volt az igazi A díszítő tanfolyamon is bemutatóval kezdünk Az alapokkal indulunk Majd színátmenetes minták jönnek
Virágok különböző színekben Több részletben folyik a gyakorlás Margarétákon gyakoroltunk Naptáram mintának
Gyakorlás Gyakorlás Kész munkák a lányoktól Porcelán virágok
     
Pecsétünket is elkezdtem kidíszíteni      

Időközben a párom eltűnt pár órára, mint utóbb kiderült, a közeli állatkertben tett egy látogatást, ahol annak ellenére, hogy az egyik nevezetességet, a fehér tigrist nem sikerült jól lefotózni, érdekes képekkel tért vissza.

Korzó kicsit másképp Nyíregyháza képekben Vasárnap már hűvösebb volt Nyíregyháza képekben
     
Sokan jöttek ki az állatkertbe      
Indul az állatkerti körséta Így aludt - Szunya hanyattfekve...
és hason Táncoló talpak - -
- - - -
- - - -
- - - -
- - - -
- - - -
- Fehér tigris, az egyik nevezetesség Jó fodrásza van -
- - - -
 
- - Vége, ki akarok menni!  

A mai nap sem telt lassabban, mint a tegnapi, így mire visszaért, már csak az oklevelek kiosztása és hogy mi is tanuljunk valamit, a rólunk szóló értékelőlapok kitöltése maradt hátra.
A termet és az eszközeinket már rutinosan raktuk össze és fájó szívvel indultunk haza.
Az úton, míg el nem nyomott az álom, átnéztük az ősszel ránk váró teendőket: új OKJ-s csoport, továbbképzések, készülés a Magyar majd az utána következő Európa Bajnokságra és szeretnénk a csapatunkat egy új műkörmös oktatóval is bővíteni. Nem lesz unalmas, az biztos!

A végén minket is lehet osztályozni Fotózás Rendet raktunk Hazaútra készen
Irány haza M3-on kellett menni Kifogtunk egy kis esőt is 524 km összesen

Köszönöm szépen minden résztvevőnek a kedvességet, remélem, hogy az itt tanultakat haszonnal tudjátok majd alkalmazni a munkátok során.